Hoppa till sidans innehåll

Historia


”Tror du att det finns någon som är intresserad av att spela handboll på Kungsholmen?”
Frågan ställdes av Rickard Gutenberg vid ett krismöte 1991. Förutom Rickard Gutenberg deltog Johan Sjövall, Glenn Blixt, Ulf Klingholm och Robert Söderberg. De diskuterade Westermalm handbolls framtid.
”Det var ett klassiskt möte i Westermalms historia. Det var då vi beslutade oss för att försöka bygga en ungdomsverksamhet”, säger Robert Söderberg. I dag vet vi svaret på frågan. Westermalm är säsongen 2002/03 Stockholms stads största handbollsförening, mätt i antal lag. Totalt 30 lag är anmälda till seriespel. Fem av dem är seniorlag, resten är ungdomslag.
Det gör Westermalm till den fjärde största föreningen i hela länet.

Det var vid mötet 1991 som Westermalms organisation av i dag grundlades. Vid tidpunkten fanns det endast ett herrlag bestående av en snabbt åldrande skara ungdomar. Åtta år tidigare hade Roger Persson tillsammans med Robert Söderberg kontaktat Westermalms idrottsförening med förslaget att skaka liv i klubbens insomnade handbollssektion.
Föreningens sista handbollsspelare hade ett par år före dess ställt skorna på hyllan. Det var ett damlag. Robert Söderberg och Roger Persson hade ett förflutet som juniorer i västerortslaget SP. För att få ihop till ett nytt lag lurades deras gamla kamrater åter ut på banan. Således blev det SP:s årgång 1960/61 som Flickor-87 2001 byggde det första laget i WIF:s moderna handbollshistoria. Säsongen 1983/84 lekte laget hem division 5.
”Vi sopade rent i serien. Vi besegrade bland annat Runby med 49-9”, säger Robert Söderberg.
Den vinstmarginalen var också länge klubbrekord. Det var först den gångna säsongen som nutidens herrlag kunde toppa den bedriften. I januari besegrades Örby med 54-12.
Det dåliga spelarunderlaget för Westermalms tappra handbollsherrar blev dock till slut en allt för tung börda att bära. Laget hade svårt att behålla spelare under längre perioder och efter ett par säsonger 1990-1996 med jojo-resor upp och ned i seriesystemet insåg man att något behövde göras.
Ungdomsverksamhet blev svaret. Med hjälp av Westermalms friidrottare beslutades att ett försök skulle göras. Under vintern tränade friidrottarna inomhus i en liten hall, stor som en halv handbollsplan. På försök fick Rickard Gutenberg träna handboll med ungdomarna var annat träningstillfälle.
Det slutade med att Westermalm säsongen 1991/92 hade två ungdomslag – flickor 81 och pojkar 82. Sedan dess har föreningen fortsatt att växa stadigt.

Det är intressant att friidrotten blev nyckeln till handbollens stora tillväxt på Kungsholmen de senaste tio åren. Westermalm handboll har nämligen friidrotten att tacka för sin tillkomst också.
Vad som hände på Kungsholmen för hundra år sedan är inte så svårt att gissa. Det är ju trots allt det vi firar i år.
När ett gäng ungdomar 1902 samlades på Fleminggatan för att bilda en förening fanns dock inte handbollen med i bilden. Det skulle dröja ända till 1933 innan den gjorde sin entré.
Det var ett ”gäng friidrottsgrabbar”, som Stockholms handbollsförbund skriver i sina rullor, som började spela handboll som vinterträning. De förde ”genom god fysik och fint bollsinne ’Westis’ genom stockholmsserierna”. 1940 hade herrlaget nått division 2. Men längre än så kom man aldrig. 1952 drog sig herrarna ur seriespelet. Dessförinnan hade dock den legendariske storskytten Tore Eriksson satt sitt avtryck i Stockholms handbollshistoria. Bokstavligt talat.
På den tiden var hallsituationen minst lika dålig som den är i dag. Tore Eriksson gjorde inte saken bättre för handbollen när han spelade invigningsmatchen i Alvikshallen (den byggnad som i dag inhyser Alviks måleri vid Alviksrondellen i Bromma). Med ett mäktigt skott, som tyvärr missade mål, sköt han sönder en vägg.
Sedan var handbollen portad i den hallen.

Ett par år efter att det första herrlaget bildades i Westermalm följde Herrlaget 1990 ett damlag. 1937 började de försvara de svart-vita färgerna.
Och precis som i dag var det damerna som skördade de största framgångarna.
När herrarna kastade in handduken 1952 hade damerna kämpat sig upp i den högsta damserien. Där väntade dock etablerade storheter som Artemis, Tellus och Göta. Det motståndet blev för svårt och damerna trillade ur.
En av de mest kända personligheterna från den här tiden var Marianne ’Bysan’ Svensson. Hon var först duktig målvakt i damlaget och fortsatte senare arbeta i föreningen. Hon var den första kvinnliga ledaren att erhålla förbundets förtjänsttecken i guld.
Damlaget höll ut fram till 1981.

När Roger Persson och Robert Söderberg kom och knackade på Westermalms kanslidörr hade alltså föreningen endast stått utan handboll i ett par år.
Det skulle dock dröja ända till 1994 innan ett damlag åter skulle dra på sig Westermalms svarta och vita matchdräkt.
Men sedan dess har det gått fort. Damerna visade sig snabbt vara föreningens bästa lag. Första tränare var Rickard Gutenberg. Därefter följde Peter Löwenborg.
När sedan Glenn Blixt tog över som tränare kom de stora framgångarna. Säsongen 1998/99 tog damerna steget upp i division 2. Sejouren i tvåan blev dock ettårig.
Med ett par år på tillväxt i division 3 har dock laget mognat och förra säsongen tog det åter steget upp, förhoppningsvis för att stanna.

Det finns många viktiga årtal att nämna när Westermalm handboll ska avhandlas. 1902 är givetvis ett. 1933 ett annat – liksom 1937, 1983, 1991, 1992 och 1994. Alla dessa har avhandlats i denna text.
Robert Söderberg vill dock infoga ett årtal till – 1993. ”Det var då S:t Erikshallen invigdes. Utan den hade vi aldrig varit så stora som vi är i dag.”

Westermalm handboll har kommit långt på sina 69 år – vilket för övrigt gör föreningen till en av Handbollsstockholms äldsta – men eldsjälarna verkar inte vara nöjda med det.
Förra året påbörjades arbetet med att revidera föreningens organisation för att klara av att fortsätta växa och skörda nya sportsliga framgångar. Vem vet var vi är om ytterligare 100 år. Eller om ett år för den delen. 2003 fyller handbollen 70 år. Är festkommittén utsedd ännu?

Vid pennan
Adam Engström

Källor
Stockholms handbollförbund
Robert Söderberg
Rickard Gutenberg
Johan Sjövall

Uppdaterad: 20 AUG 2008 16:45 Skribent: Sofie Johansson & Caroline Isenborg

Westermalm handbolls sponsorer:

f52f00396f918633abea7a8664c7f1b3_eps

noticed moments

Kontakta styrelsen för att sponsra Westermalm handboll och synas här.

Postadress:
Westermalms IF HK - Handboll
Anders Trång, Kungstensgatan 42
11359 Stockholm

Besöksadress:
S:t Eriks Gymnasium, Polhemsgatan 35
11350 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0708324632
E-post: anders.trang@gmail.c...